Στην παρέα μας σήμερα έχουμε την κ Νένα Μπούρα εκπαιδευτικό και συγγραφέα παραμυθιών
Νένα Καλωσόρισες.
Νένα τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό το κομμάτι της Λογοτεχνίας και τι βιώματα έχεις από τα παραμύθια στην παιδική σου ηλικία.

Ευχαριστώ πολύ καταρχήν για αυτή την πρόσκληση και για την όμορφη κουβεντούλα.Η σχέση μου με τα παραμύθια ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί έχοντας την τύχη να γεννηθώ σε μια οικογένεια με παππούδες παραμυθάδες.Μου έλεγαν παραμύθια άγνωστα , με μυστήρια πλάσματα .Μου έλεγαν νανουρίσματα και δημοτικά τραγούδια.Όλα αυτά ήταν και είναι σημαντικό κομμάτι της λαογραφίας μας.Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως αυτό το είδος της προφορικής μας λογοτεχνίας έπρεπε να συνεχιστεί.Το θεώρησα σαν μια αποστολή που έπρεπε να κάνω απέναντι στους μελλοντικούς ενεργούς πολίτες που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά.

Έμπνευση οπότε θα έλεγες πως αντλείς από τους λαϊκούς μύθους που σου μετέφεραν οι προγονοί σου ή έχεις κάποιους αγαπημένους συγγραφείς που σου έβαλαν το σαράκι της συγγραφής παραμυθιών.
Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς οι οποίοι γράφουν παραμύθια για παιδιά , ιστορίες θα τις έλεγα καλύτερα όμως δεν μπορώ να πω πως παίρνω έμπνευση από τα σύγχρονα παραμύθια.Πολλά από τα οποία τα θεωρώ ίσως και ακατάλληλα ή ανούσια για τα παιδιά.Γράφονται απλοϊκά παραμύθια υποβαθμίζοντας το νοητικό επίπεδο των παιδιών.Εγώ προσωπικά εμπνέομαι από τα λαϊκά παραμύθια τα οποία ήταν για ενήλικες.Πιστεύω πως διδάσκουν χωρίς διδακτισμό και βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν πως η ζωή είναι δύσκολη αλλά μπορούν να νικήσουν και το δράκο.

 

Η δουλεία σου ως εκπαιδευτικός και η άμεση επαφή σου με τα παιδιά σε έχουν βοηθήσει στο συγγραφικό σου έργο και αν ναι σε τι επίπεδο.
Το να έρχεσαι κάθε μέρα σε επαφή με παιδιά σου δημιουργεί μια στάση ευθύνης απέναντι τους.Πρέπει αυτό που θα διαβάσουν από σένα να είναι ευεργετικό για τις ψυχούλες τους ,οι οποίες καθημερινά βάλλονται από άσχημα πρότυπα μέσω της τεχνολογίας.Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές και άμεσα σε απορρίπτουν ή σε δέχονται.Έτσι έχοντας ώς πρώτους ακροατές των παραμυθιών μου τους μαθητές μου κατάλαβα τι αρέσει και τι όχι Ήταν θα έλεγα εκτιμητές του βιβλίου μου πριν καν αυτό εκδοθεί.

 

Θα σε ενδιέφερε η συγγραφή μιας ιστορίας για ένα κόμικ, για μια ταινία ή για μια σειρά κινουμένων σχεδίων.
Πάρα πολύ.Άλλωστε έχω γράψει και ιστορίες animation.Μια μάλιστα ταξίδεψε και μέχρι την Αμερική και περιμένω εξελίξεις σύντομα. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αρκεί να έχουμε έμπνευση.Η δημιουργικότητα δεν σταματάει ποτέ.

 

Θα μας πεις 2 λόγια για την τελευταία σου δουλειά και αλήθεια τι μας ετοιμάζεις για το μέλλον.
Το βιβλίο μου ήδη έχει προχωρήσει για δεύτερη έκδοση.Αγαπήθηκε και συνεχίζει το ταξίδι του και εκτός Ελλάδας.Θα βρίσκεται στην Διεθνής έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα 6-10 Σεπτεμβρίου.Θα ταξιδέψει επίσης στην Φραγκφούρτη καθώς και στην Κύπρο σε διάφορες εκθέσεις βιβλίου.Επίσης είμαι στη διαδικασία συγγραφής του δεύτερου βιβλίου μου καθώς επίσης θα συμμετέχω και σε κάποιες ακόμα συλλογές με παραμύθια.Τέλος θα συνεχίσω να αφηγούμαι παραμύθια όπου υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπάνε γιατί εκτός από συγγραφέας είμαι και αφηγήτρια παραμυθιών.Αυτά προς το παρόν.

 

 Νένα κλείνοντας την σημερινή μας συνέντευξη θα ήθελα να σε ρωτήσω αλήθεια τι είναι το παραμύθι για σένα.

Το παραμύθι δεν μπορεί με μια λέξη να χαρακτηριστεί γιατί έχει περάσει από το στόμα μυριάδων ανθρώπων στο διάβα των χρόνων και έχει πάρει κάτι από τον καθέναν.Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι παρηγοριά και βάλσαμο για κάθε περίσταση.Δίνεται “μητρικά” σαν το τάισμα της μάνας προς το παιδί.Μπολιάζει στη καρδιά μας το θάρρος και την ελπίδα.Είναι απλά η παρακαταθήκη των γενιών που πέρασαν και πρέπει κι εμείς να το προστατεύσουμε.

Θέλω να σε ευχαριστήσω που ήσουν σήμερα εδώ και να σου ευχηθώ να εκπληρωθούν όλα τα όνειρα και οι επιθυμίες σου.

Ευχαριστώ και εγώ πολύ που με καλέσατε να μιλήσω για κάτι που αγαπώ πολύ.Εύχομαι να μη χάνουμε το χαμόγελο μας και την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο.

 

 

 

 

 

Απαντήστε